Co może zaskoczyć Cię w Dzień Czekolady? Uwielbiana przez ludzi na całym świecie, w Polsce obchodzi dziś swoje święto – 12 kwietnia to Dzień Czekolady, której smak zachwyca niemal każdego, niezależnie od szerokości geograficznej. Sprawdź, jakie tajemnice jeszcze przed Tobą skrywa i jaką formą może Cię zaskoczyć!
Słodki rozweselacz
Dostępna w wersji mlecznej, gorzkiej, białej, a od niedawna również różowej, czekolada to produkt, po który sięgamy z przyjemnością przy wielu okazjach – jest doskonałą formą nagrody, pocieszenia czy prezentu. To także częsty wybór, gdy pragniemy się zrelaksować – już sam zapach czekolady może być odpowiedzialny za uwalnianie serotoniny w naszym mózgu, która momentalnie wprawia nas w dobry nastrój. Po kilku kęsach czekolady czujemy zadowolenie, nasz umysł się rozjaśnia oraz zwiększa się przepływ naszej energii. Nic dziwnego, że mamy z czekoladą pozytywne skojarzenia i tak chętnie po nią sięgamy – słodki specyfik zdaje się być lekiem na całe zło!
Moc witamin i minerałów w niepozornej tabliczce
Wiele osób uważa, że czekolada to źródło pustych kalorii. Tymczasem to skarbnica wartości odżywczych! Znajdziesz w niej takie pierwiastki jak magnez regulujący sprawność komórek nerwowych, żelazo, fosfor, potas, cynk czy selen, a także witaminy – m.in. z grupy A, B, D i E. Dzięki ich zawartości czekolada chroni pamięć, sprawia, że organizm wolniej się starzeje, a także ma działanie przeciwzapalnie, nawilżające, rewitalizujące oraz tonizujące. Oprócz poprawy nastroju usprawnia koncentrację, więc to doskonały pomysł na przekąskę zanim usiądziesz do książek i nauki.
Jak wybrać najcenniejszą odżywczo słodką przekąskę? Zwracaj uwagę na kolor czekolady i idącą za nim zawartość kakao – te o większej jego ilości zyskują na witaminach i minerałach, których bogactwo mieści się w miazdze kakaowej. Wybieraj również czekolady, które zawierają orzechy oraz suszone owoce. W ten sposób wraz z przyjemnym słodkim smakiem czekolady dostarczysz sobie dodatkowych wartości odżywczych oraz błonnika, a także ciekawych walorów smakowych.
BA!rdzo Bakaliowa Tabliczka – nowy wymiar przyjemności
Sięgając po przekąski czekoladowe o wysokiej zawartości bakalii, dbasz o to, aby uzupełnić swoją codzienną dietę o cenne wartości odżywcze. Bakaliowe tabliczki od niektórych producentów czekolady stanowią alternatywę dla czekoladowych przekąsek z symboliczną zawartością orzechów czy suszonych owoców.
W przeciwieństwie do nich, Bakaliową Tabliczkę tworzy baza w postaci bakaliowego miąższu z daktyli, orzechów oraz owoców oblanego pyszną czekoladą. To odwrócone proporcje w stosunku do dostępnych już na rynku słodyczy z dodatkiem bakalii. To zupełnie nowa koncepcja, której do tej pory na próżno było szukać wśród słodkich przekąsek – baza bakaliowa to ponad 70% składu tabliczki, a polewa z czekolady 25%. Poręczna, kwadratowa, 65-gramowa tabliczka stanowi idealną porcję pożywnej słodkości na raz.
Wśród pięciu smaków na pewno znajdziesz swój ulubiony – z wiśniami i żurawiną, kawą i kokosem, solonymi arachidami i migdałami, pomarańczą i kawą lub czarną porzeczką i śliwką.
Sięgając po taką przekąskę, zapewnisz sobie dobry humor i szereg wartości odżywczych, które dadzą Ci energię na resztę dnia!
źródło: Bakalland