Poznajcie unikalne lokale smaki Madery. Podróżowanie to nie tylko poznawanie nowych miejsc i podziwianie widoków, to także odkrywanie zwyczajów, kultury i lokalnych smaków. Połączenie prostoty i wyrazistego smaku to główna cecha kuchni Madery. Mimo popularności wśród turystów zachowała ona swoją autentyczność, a lokalna gastronomia wciąż zaskakuje różnymi ciekawymi połączeniami smakowymi, takimi jak kwaśna marakuja i słodki banan z delikatną głębinową rybą. Można tu również spróbować specjalnych rodzajów owoców morza, które nie występują na kontynentalnej części Portugalii. Jest to kuchnia, która łączy w sobie świeżość oceanu, aromaty tropików i ciepło domowej prostoty.
Bolo do caco
Każdy posiłek na Maderze zaczyna się od tradycyjnego płaskiego podpłomyka, znanego jako bolo do caco. Tradycyjnie podawany z masłem czosnkowym, ale idealnie pasuje do każdego lokalnego dania. Nazwa chleba pochodzi od caco, płaskiej bazaltowej płyty, na której tradycyjnie się go piecze — ta metoda przygotowania pozwala otrzymać chleb, który jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Ale tym, co naprawdę odróżnia to danie od zwykłego chleba, jest jego unikalny składnik: zawiera słodkie ziemniaki, które dodają szczególnego słodkiego smaku.

Espada
Główną gastronomiczną dumą Madery jest bez wątpienia espada (pl. Pałasz Czarny), którą można znaleźć w każdej tutejszej restauracji. Wyjątkowego uroku tej potrawie nadaje fakt, że ryba ta żyje na głębokości około 800 metrów, co uniemożliwia jej trzymanie w niewoli. Espada nie ma ości, a jej mięso jest niezwykle delikatne. Zazwyczaj podawana jest ze smażonym bananem i sosem z marakui, tworząc ciekawe i pyszne połączenie kwaśnych i słodkich smaków.

Espetada Madeirense
Poniższe danie jest idealne na pikniki i barbecue. Espetada to kawałki wołowiny marynowane w soli i liściach laurowych. Mięso umieszcza się na szpikulcu z gałązki laurowej i smaży na grillu na otwartym ogniu lub na węglu drzewnym. Łączy to w sobie aromat dymu i liści laurowych, a także soczystość w środku i apetyczną skórkę na zewnątrz. W restauracjach szaszłyki zawieszane są pionowo na specjalnym stojaku tuż nad stołem. W ten sposób goście mogą szybko i wygodnie wyjmować kawałki mięsa.

Lapas
Ponieważ Portugalia i Madera zostały zbudowane przez rybaków, owoce morza są podstawą tutejszej kuchni. Bardzo prostym w przygotowaniu daniem, bez którego nie sposób wyobrazić sobie kuchnię tego archipelagu, są lapas. Są to mięczaki zbierane ręcznie na przybrzeżnych skałach podczas odpływu. Smaży się je na gorącej patelni z masłem, w towarzystwie dużej ilości czosnku i soku z cytryny. Smak lapas jest nieco podobny do ostryg, ale mają one bardziej charakterystyczny morski posmak: słony, bogatszy i bardziej mięsisty.

Poncha
Głównym napojem na Maderze jest poncha, która uosabia charakter wyspy. Tradycyjnie popija się ją w towarzystwie i często kojarzy się z relaksującymi wieczorami nad oceanem. Dlatego też napój ten można znaleźć tutaj wszędzie. W tradycyjnej odsłonie jest on wytwarzany z oczyszczonego rumu trzcinowego, świeżego soku z cytrusów lub marakui i miodu, ale istnieją również inne wersje smakowe, gdzie dodaje się kiwi, truskawkę lub inne owoce.

Bife de atum
Tuńczyk jest prawdopodobnie najbardziej znaną i trwałą rybą na całym świecie, a dla mieszkańców Madery stanowi znaczną część ich diety. Podstawową metodą przygotowania tuńczyka jest smażenie na patelni z oliwą. Marynuje się go w czosnku, soli i oregano. Czasami do gotowego dania dodaje się trochę octu winnego lub soku z cytryny, aby nadać mu lekką kwaskowatość. Danie jest tradycyjnie podawane ze smażoną kukurydzą, typowym dodatkiem z Madery.

Pudim de Maracujá
Na Maderze występuję wiele gatunków Marakui, owoc jest mocno związany z tutejszą kuchnią. Dodaje się ją tutaj do większości deserów, ale najbardziej popularny jest pudding. Przygotowuje się go ze świeżo wyciśniętego soku z marakui, mleka, jajek i cukru. Kwaśno-słodki smak tego dania doskonale łączy się z jego kremową konsystencją, która pozostawia przyjemny posmak i uczucie lekkości. Deser ten jest często podawany schłodzony, co czyni go idealnym zakończeniem posiłku w upalny dzień.
