Międzynarodowa Konferencja Turystyki Winiarskiej (The International Wine Tourism Conference) wybiera włoski region Friuli Venezia Giulia jako kolejnego gospodarza ważnego wydarzenia dla międzynarodowej branży turystycznej i winiarskiej w 2020 roku. Ogłoszenie następnego organizatora wydarzenia odbyło się w Kraju Basków (Hiszpania), gdzie miała miejsce tegoroczna impreza w obecności 250 profesjonalistów z branży.
Villa Chiozza di Cervignano, 26 marca 2019 r. – Friuli Venezia Giulia, a w szczególności Triest, będzie gospodarzem 12. edycji wiodącego międzynarodowego wydarzenia dla branży turystyki spożywczej i winiarskiej: Międzynarodowej Konferencji Turystyki Winiarskiej (IWINETC– https: / /www.iwinetc.com/).
Konferencja, założona w Hiszpanii w 2009 r. odbywa się corocznie w nowopowstających destynacjach turystycznych, takich jak Porto, Tbilisi, Szampania, Barcelona i Kraj Basków (w roku bieżącym). Podczas tego wydarzenia pracownicy PromoTurismoFVG niedawno zaprezentowali terytorium Friuli Venezia Giulia ponad 250 międzynarodowym touroperatorom, dziennikarzom i interesariuszom z całego świata, wykorzystując miasto Vitoria-Gasteiz jako wirtualny przykład.
Wybór regionu Friuli Venezia Giulia jako miejsca kolejnej edycji konferencji potwierdza, że strategie wdrożone w ostatnich latach w celu promowania oferty żywności i wina w regionie związanym z turystyką, a w tym przypadku z konferencją, przynoszą wymierne rezultaty.
Friuli Wenecja Julijska – region Włoch położony najbliżej Polski, czeka na odkrycie
Przed nominacją regionu zarząd organizacji IWINETC odwiedził kilka miejsc i wybrał właśnie Friuli Venezia Giulia, jak twierdzą przedstawiciele organizatora, w nagrodę za spotykaną tutaj gościnność, świetną bazę noclegową i dobre zaplecze konferencyjne a także za gwarancję otrzymania wszelkiej pomocy logistycznej i organizacyjnej wymaganej od PromoTurismoFVG oraz, co nie mniej ważne, rosnące znaczenie regionu jako miejsca docelowego dla turystyki kulinarnej i winiarskiej.
W wydarzeniu, które odbędzie się w Friuli Venezia Giulia w dniach 24-26 marca 2020 r. będą uczestniczyli eksperci z branży, z całego świata, którzy wezmą udział w konferencjach, warsztatach, degustacjach i wycieczkach objazdowych mających na celu promocję jedzenia i dziedzictwa winiarskiego regionu. Będzie to zatem cenna okazja dla profesjonalistów z regionalnego przemysłu spożywczego i winiarskiego do interakcji z międzynarodowymi kolegami, podsumowania kondycji branży i zawarcia umów partnerskich (TC)
źródło: materiały prasowe