Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów odbędą się 11 i 12 października w Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto. Restauracje hotelowe to miejsca, których zadaniem jest przyciąganie gości. Nie tylko w ujęciu doskonałej, często wąsko wyspecjalizowanej czy charakteryzującej się lokalnymi akcentami kuchni, ale również poprzez nawiązujący do miejsca, w których się znajdują design czy organizację niestandardowych wydarzeń. Wśród wielu tego typu miejsc szczególnie wyróżnia się hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto oraz zlokalizowana w nim restauracja Winestone. Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów, to konkurs, w którym rywalizować będą reprezentacje z 13 krajów: Litwy, Łotwy, Estonii, Słowacji, Czech, Serbii, Cypru, Niemiec, Austrii, Gruzji, Rosji, Kazachstanu i Polski. Wśród biorących udział w eliminacjach do konkursu głównego reprezentantów Polski, które odbędą się 11 października, znalazł się także Mateusz Breń, szef zmiany i sommelier z restauracji Winestone w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.
W sobotę, 12 października, spośród wszystkich uczestników wybranych zostanie trzech finalistów. W drugiej części dnia, motywowani dopingiem publiczności, będą oni rywalizować ze sobą na głównej scenie Sali Kupieckiej hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.
Formuła i zadania nawiązywać będą do Mistrzostw Polski Sommelierów i obejmą m.in. test z wiedzy o winie, degustacje w ciemno czy sprawdzenie umiejętności serwowania wina w praktyce. Polski uczestnik wydarzenia, który zgromadzi największą liczbę punktów, automatycznie uzyska tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów.
Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów zakończy uroczysta gala Diner, podczas której zaprezentowane zostanie specjalne, 4-daniowe menu oparte na regionalnych smakach Winestone.
Jako Winestone, koncept restauracyjny, dla którego najwyższej jakości wino ma szczególne znaczenie oraz marka Mercure, która od zawsze była powiązana z winem, czujemy się wyróżnieni możliwością goszczenia najlepszych sommelierów z całej Europy. W codziennej pracy, w zlokalizowanej w Mercure Gdańsk Stare Miasto restauracji Winestone, staramy się proponować zarówno gościom hotelowym, jak i mieszkańcom Trójmiasta, starannie wyselekcjonowane wina na każdą kieszeń i pokazywać sposoby ich łączenia z potrawami – powiedział Adam Uradziński, Winestone Manager w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.
Przebieg wydarzenia, dzięki partnerstwu z Wines from Spain i Niemieckim Instytutem Wina, zakłada specjalną, hiszpańską ścieżkę konkursu oraz dedykowane uczestnikom seminaria z win niemieckich i hiszpańskich.
Dzięki współpracy ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich i obecności znakomitych ekspertów, w tym dwukrotnego Mistrza Polski Sommelierów oraz 6 sommeliera świata, wierzymy, że wydarzenie, którego jesteśmy gospodarzem na długo pozostanie w pamięci wszystkich uczestników i widzów, a w dłuższej perspektywie – pozwoli nam zbudować jeszcze ciekawszą ofertę dla naszych gości. Jednocześnie trzymamy kciuki za naszego przedstawiciela i wierzymy, że już niebawem w naszym zespole znajdzie się Mistrz Polski Młodych Sommelierów – dodaje Adam Uradziński.
Partnerem strategicznym Międzynarodowych Mistrzostw Sommelierów jest Cisowianka Perlage, a wydarzenie wspierają także TiM, E&J Gallo Winery. Gospodarzem Mistrzostw jest hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto.
Marka Mercure poprzez regionalne napoje, potrawy, design, czy współpracę z rzemieślnikami, jest dla gości oknem na lokalną kulturę. Mercure Gdańsk Stare Miasto położony w samym sercu miasta, inspirowany jest historią dawnego Gdańska, którą odzwierciedla wystroju hotelu – ozdobne rzygacze, kamieniczki, kolorystyka nawiązująca do budynków, wykładzina imitująca brukowane uliczki. Piękny widok z okien pokoi roztacza się z jednej strony na Stare Miasto, a z drugiej – na stocznię i Europejskie Centrum Solidarności. W lobby na gości czekają oryginalne prace lokalnych twórców, a w menu – potrawy na bazie lokalnych składników. (TC)