Tajska kuchnia i jedzenie jest jedną z głównych atrakcji jakiej chcą doświadczyć turyści, którzy przybywają do tego azjatyckiego państwa. Dlatego Organizacja Turystyczna Tajlandii (TAT) przekazała pewne przydatne informacje na temat bezpiecznego i przyjemnego jedzenia w Królestwie Tajlandii, z którymi warto się zapoznać.
Wymienione są wskazówki dotyczące wyboru jedzenia w restauracjach oraz od ulicznych sprzedawców żywności w całym królestwie, żeby pomóc turystom czerpać jak najwięcej radości z tajskich kulinarnych przeżyć.
- Higiena i czystość – szczególnie w jedzeniu na ulicy wybieraj stoiska z artykułami spożywczymi, które są kupowane przez wielu klientów, ponieważ mieszkańcy zwykle wiedzą, które jedzenie jest najbezpieczniejsze. Im więcej klientów, tym większa rotacja produktów co oznacza, że nietrwałe produkty nie zalegają Jest to istotne ponieważ zalegająca przy straganie żywność przyciąga owady w tym muchy roznoszące zarazki. Nie zaszkodzi również, aby talerze i naczynia szybko przetrzeć chusteczką przed jedzeniem – tak jak robi to większość mieszkańców.
- Świeżo ugotowane posiłki – unikaj jedzenia wszystkiego, co nie wygląda na świeżo przygotowane. Sprzedawcy uliczni zazwyczaj przyjmują twoje zamówienie i przygotowują je tuż przed podaniem.
- Unikaj niegotowanych potraw – trzymaj się z dala od niegotowanych potraw, takich jak gotowane owoce morza lub surowe owoce morza.
- Unikaj potraw „zbyt pikantnych” – w przypadku łagodniejszych zachodnich smaków, pikantność niektórych potraw tajskich może powodować prawdziwy dyskomfort.
- Składniki o właściwościach przeczyszczających – należy pamiętać, że składniki wielu potraw tajlandzkich zawierają właściwości przeczyszczające. Należą do nich tamarynda, świeży orzech kokosowy, imbir i kurkuma. Na przykład słynna sałatka z papai Som Tam nadaje się do celów przeczyszczających.
- Unikaj jedzenia z MSG – Chociaż wielu producentów żywności twierdzi, że MSG lub glutaminian sodu są bezpieczne, ten kontrowersyjny dodatek wzmacniający smak, szeroko stosowany w azjatyckiej żywności, jest obwiniany przez niektórych za powodowanie niepożądanych efektów, takich jak bóle głowy, kołatanie serca, ból w klatce piersiowej i nudności. Ponownie zaleca się opcję „lepiej być bezpieczniejszym” – unikaj jedzenia zawierającego MSG i zamawiając danie, nie pytaj o MSG.
- Widoczne ceny – ceny dań, potraw i dań w menu powinny być wyraźnie widoczne.
I zawsze pamiętaj, gdziekolwiek się znajdujesz że lepiej zapytać miejscowych, gdzie można dobrze i tanio a jednocześnie bezpiecznie zjeść co jest doskonałym źródłem informacji na temat miejsc godnych do spożywania posiłków.
źródło: TAT