Narodowa Agencja Turystyki Włoskiej ma przyjemność zaprosić Państwa do udziału w III edycji międzynarodowego Tygodnia Włoskiej Kuchni, który potrwa od 19 do 25 listopada 2018 r. W drugiej połowie listopada na całym świecie, a więc również w Polsce, odbędzie się prawdziwe święto dla miłośników kuchni włoskiej. Przez siedem dni w restauracjach w wybranych miastach będzie można przekonać się, jak smakuje najlepsza włoska kuchnia i wziąć udział w konferencjach oraz eventach towarzyszących.
Tydzień Włoskiej Kuchni w Polsce 19-25 listopada
Pierwsze wydarzenie z cyklu Tydzień Kuchni Włoskiej – The Extraordinary Italian Taste odbyło się w 2016 roku i na dobre zagościło także nad Wisłą. Jak wynika z raportu “Polska na Talerzu” przeprowadzonego przez sieć MAKRO Polska, każdego roku kuchnia słonecznej Italii walczy ramię w ramię o pierwsze miejsce z kuchnią polską. O niesłabnącej popularności nie tylko włoskiej pizzy, ale też makaronów, serów, wędlin oraz innych regionalnych dań, świadczy też liczba restauracji, które serwują włoskie dania – w Polsce jest ich ok. 3000.
Dla wielbicieli włoskich smaków – menu w cenie 49 zł
Restauracje, które biorą udział w wydarzeniu, podczas tego tygodnia będą serwować okazjonalnie skomponowane menu (przystawka, danie główne i deser) inspirowane smakami i tradycyjnymi daniami z różnych regionów Włoch. A to wszystko w specjalnej cenie 49 zł. To jedyna taka okazja w roku, żeby zaspokoić głód kulinarnych doznań i przekonać się, jak smakuje la dolce vita.
W ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej, szef kuchni Włoskiego Instytutu Kulinarnego – Diego Bongiovanni poprowadzi spotkania w czterech włoskich restauracjach w Warszawie. Diego podzieli się swoją wiedzą nie tylko na temat gotowania, ale też tradycji i historii Włoch.
Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Włoskiej w Polsce dostępnych jest na specjalnie utworzonym portalu poświęconym Włochom, prowadzonym w języku polskim – kochamitalia.pl.
(TC)