Czarnogóra jest interesująca nie tylko turystycznie, ale i kulinarnie. Zaledwie godzinna podróż pozwala przenieść się w miejsca o odmiennej przyrodzie i kulturze. Te kontrasty, czasem ogromne, widoczne są też na stole. Dzięki temu, że Czarnogóra jest niewielkim krajem, różnorodności wszystkich jej smaków możemy doświadczyć jednego dnia w trzech posiłkach. Śniadanie można zjeść nad morzem, obiad nad rzeką w części centralnej, a kolację nad górskim jeziorem.
Kuchnia Czarnogóry potrafi być skrajnie różna. W Budwie można zasiąść we wspaniałej restauracji w stylu fine dining, a na Żabljaku w górskiej bacówce do prostego posiłku przygotowanego z minimalną ilością przypraw. Kuchnia obejmuje wszystko, co kulinariom mogą zaoferować rzeki, jeziora, morza, łąki, lasy czy żyzne równiny. Zdrowa żywność to w Czarnogórze tradycja, podobnie, jak i sposoby uprawy oraz przyrządzania dań.
Siła lokalnych smaków
W Czarnogórze będą zadowoleni zarówno smakosze mięs, ryb, jak i weganie. Kuchnia może poszczycić się produkowanymi tylko tam wyrobami oznaczonymi certyfikatami jakości. Przykładem jest szynka z Njeguši (njeguški pršut), wytwarzana z udźca wieprzowego. To najbardziej znany specjał Czarnogóry, od wieków wytwarzany w wiosce Njeguši na wysokości 900 m n.p.m. na stokach góry Lovćen. Sposób produkcji oraz klimat, w którym górskie powietrze miesza się z morskim powoduje, że szynka ma wyjątkowy smak. Jest to oryginalny czarnogórski wyrób z certyfikatem jakości, chroniony prawem od 2016 roku.
Drugim certyfikowanym produktem jest ser z Pljevalji, który otrzymał znak jakości w 2017 roku i tylko tam może być wytwarzany. Różnorodne czarnogórskie sery, specjały z mleka i mąki, a także kilkadziesiąt rodzajów miodów, z pewnością stanowią zachętę, by wybrać się do tego kraju.
Oliwki – tradycyjny element
Czarnogóra to także oliwki i oliwa wszechobecne w nadmorskiej kuchni. Jeszcze w czasach Cesarstwa Rzymskiego w okolicy dzisiejszych miast Bar i Ulcinj założono pierwsze gaje oliwne. Od tego czasu mieszkańcy wybrzeża uprawiają drzewa oliwne, a najczęściej występująca odmiana miejscowa to barska żółta. W nadmorskiej części Czarnogóry rośnie ponad 400 tysięcy drzew oliwnych. Najbardziej znane jest to z Mirovicy w Starym Barze, posadzone 225 lat przed naszą erą. Międzynarodowi eksperci wskazali jeszcze 10 innych drzew, które liczą sobie ponad tysiąc lat.
Wina i nie tylko
W Czarnogórze warto spróbować wina wytwarzanego z lokalnych odmian winorośli. Jedną z największych i najpiękniejszych winnic Europy jest Ćemowskie Pole, które obejmuje obszar 2300 hektarów, a dominują tam dwa autochtoniczne szczepy – krstač i vranac. Winnica należy do wiodącego czarnogórskiego producenta wina, firmy Plantaže. W Czarnogórze pije się poza tym rakiję, miody pitne, jak i likiery czy piwa.
Naturalne piękno
Czarnogóra, choć niewielka, jest atrakcyjna pod wieloma względami. Riwiera Ulcinjska, Kotor, Bar czy Budva to miejsca, w których można odpoczywać na piaszczystych plażach. Na górzystych terenach wewnątrz kraju znajdują się kaniony, z których najbardziej znane to kanion Tary, Pivy i Moračy. Wyjątkową atrakcją są parki narodowe: Durmitor, Biogradska Gora, Jezioro Szkoderskie, Lovćen i Prokletije, a także monastyry: monastyr Ostrog wbudowany w pionową skałę czy Cetinje czyli męski prawosławny klasztor leżący u stóp wzgórza Orlov Krš. Również nadmorskie miasta, takie jak Kotor, Bar czy Budva wypełnione są zabytkami. (TC)