Termalne jezioro w Hévíz na Węgrzech kusi jesienną porą
Złote barwy jesieni zachęcają do podróży i odkrywania nowych miejsc. Można o tej porze roku wybrać się do węgierskiego miasteczka Hévíz. Znajduje się w nim największe na świecie jezioro termalne, którego wody mają obecnie temperaturę około 30°C. Dodatkowo serca turystów rozgrzeje gościnność mieszkańców, a żołądki lokalna kuchnia.
Wizyta w Hévíz jesienią daje możliwość relaksu w otoczeniu niezwykłej natury. Kąpiel w ciepłej wodzie jeziora wśród lilii wodnych, których obecność nadaje akwenowi bajecznego wyglądu, oraz mglista poświata o poranku na długo pozostają w pamięci turystów.
Ciepłe jezioro Hévíz
Jezioro w Hévíz jest wyjątkowo położone, a okalający je las zapewnia ochronę przed wiatrem. Temperatura wody waha się od 24°C zimą do 36°C latem, co sprzyja całorocznym kąpielom. Atutem jeziora jest też jego czystość. Z podziemnego źródła bije 410 litrów gorącej wody na sekundę, dzięki czemu w ciągu trzech dni wymienia się ona całkowicie.
Torf oraz borowiny, które znajdują się na dnie jeziora oraz bogata zawartość związków mineralnych m.in. wapnia, magnezu i siarki sprawiają, ze akwen posiada właściwości lecznicze. Ponadto ciągłe parowanie wody oczyszcza powietrze, co pozwala odpoczywać w klimacie wolnym od pyłu i alergenów.
Rozgrzewająca oferta spa i wellness
Oprócz kąpieli w jeziorze termalnym i tradycyjnych zabiegów, w Hévíz dostępna jest szeroka oferta usług spa i wellness w hotelach o zróżnicowanym standardzie. Do zabiegów medycznych i kosmetycznych stosuje się leczniczą wodę z jeziora. Goście mogą skorzystać również z dobroczynnego wpływu licznych saun, m.in. fińskiej, w której temperatura dochodzi nawet do 100°C. Szeroki wybór bazy noclegowej oferującej 10 000 miejsc, od prywatnych kwater po 5-gwiazdkowe hotele, zadowoli każdego turystę.
Pyszna kuchnia
Podróżników odwiedzających Hévíz rozgrzeje też wizyta w nastrojowej dzielnicy winnic Egregy. Zagłębie licznych gospód tworzą dwie uliczki, przez które trudno przejść obojętnie. Gospodarze restauracji częstują gości kieliszkiem wina oraz csemege, świeżym domowym chlebem ze smalcem, czerwoną papryką i cebulą. Wśród dań głównych w regionie króluje dödölle, rodzaj ziemniaczanych klusek robionych z ziemniaków i mąki, podsmażanych na smalcu i cebuli. Do posiłku warto skosztować wina ze znanych szczepów, m.in.: Olaszrizling (Italian Riesling), Szürkebarát (Pinot Gris) i Rizlingszilváni (Müller Thurgau) oraz trunku z lokalnych winorośli odmiany Cserszegi fűszeres.
Hotele i restauracje w Hévíz, obok tradycyjnych potraw, serwują także kuchnię wellness, a w niej wegetariańskie posiłki i desery o niskiej zawartości tłuszczu. Chętnym osobom hotelowi dietetycy pomogą stworzyć zdrowe menu.
Dogodny dojazd
Do Hévíz najszybciej można dolecieć samolotem do Budapesztu, a z lotniska przejechać autobusem lub taksówką na Główny Dworzec Autobusowy Népliget. Stamtąd kursuje bezpośredni autobus do Hévíz, bezpłatny dla seniorów (od 65 roku życia). Podróż trwa ok. 3 godziny.
Więcej informacji na www.heviz.hu/pl