Hanami to tradycyjny japoński zwyczaj podziwiania urody kwitnących kwiatów, który jest praktykowany od kilkuset lat i nadal cieszy się niesłabnącą popularnością. W Japonii właśnie rozpoczął się sezon kwitnienia wiśni. Kwitnienie wiśni trwa około dwóch tygodni zazwyczaj w marcu lub kwietniu i przyciąga turystów z całego świata, którzy zwiedzanie Japonii planują często tak, aby uczestniczyć w tym wydarzeniu. Dla pasażerów, którzy będą w tym czasie podróżować do Japonii linie Air France przygotowały drobne niespodzianki i nawiązujące do Hanami akcenty w samolotach i na lotniskach.
Hanami to kilkusetletnia japońska tradycja powitania wiosny. Święto, znane także jako Festiwal Kwitnących Wiśni, jest coroczną celebracją ulotnego piękna natury. Kwitnienie wiśni, w zależności od regionu i pogody, zazwyczaj rozpoczyna się w drugiej połowie marca i kończy na początku kwietnia (w tym roku, w niektórych regionach, kwiaty pojawiły się już w lutym!). W tym czasie, Japończycy gromadzą się pod drzewami, gdzie wspólnie spożywają posiłki, piją i śpiewają, podziwiając piękno kwiatów. Niezwykle popularne są pikniki w parkach, które potrafią przeciągnąć się nawet do godzin nocnych. W miastach popularne są nocne zabawy – woń kwiatów, sake, zielona herbata, i kolorowe lampiony – to wszystko sprawia, że klimat tego wydarzenia jest niezapomniany.
Nieco bardziej starożytną formą hanami jest celebracja kwitnących drzew moreli japońskiej, na których kwiaty pojawiają się nieco wcześniej. Popularność tego wydarzenia jest jednak znacznie mniejsza, głównie przywiązują do niego uwagę starsi Japończycy. Ceremonie są o wiele spokojniejsze i kameralne, ale jeżeli wolelibyśmy uniknąć tłumów pod drzewami, warto pojechać do Japonii na początku marca.
Francuskie linie celebrują wraz ze swoimi podróżnymi święto kwitnienia wiśni. Na pasażerów czeka japońskie menu i akcenty nawiązujące do Hanami. Przez pierwsze dwa tygodnie kwietnia kabiny samolotów Air France na trasach do Japonii będą specjalnie udekorowane akcentami i kolorami nawiązującymi do tradycji Hanami, a pasażerowie są witani po japońsku. Przy wyjściach do samolotów na paryskim lotnisku de Gaulle’a można spotkać okazjonalne plakaty, a niekiedy też tradycyjnie ubrany w kimona personel, japońskie słodycze, a nawet warsztaty japońskiej sztuki furoshiki.
Goście Klasy Biznes na lotach Air France do Japonii będą mieli okazję skosztować wyjątkowego, tematycznego menu, w skład którego wchodzą między innymi zupa miso, przystawki kobachi, tradycyjne japońskie danie serwowane na ciepło z ryżem – dainamono oraz wybór marynowanych warzyw konomono. Część potraw jest podawana w tradycyjnych japońskich naczyniach.*
Zarówno francuski Air France, jak i partnerskie linie KLM oferują regularne loty do Japonii. Na pokładzie Air France można polecieć przez Paryż do Tokio (lotnisko Haneda) – 14 razy w tygodniu, natomiast KLM lata na trasie Amsterdam Tokio (lotnisko Narita) – 10 razy w tygodniu. Z połączeń Air France lub KLM możemy też skorzystać wybierając się do Osaki.
- Menu japońskie jest oferowane w klasie biznes na lotach między Paryżem (CDG) a Tokio Haneda i zmienia się co 2 miesiące. (TC)