Włoskie przysmaki
Kulinarnie

Włoskie przysmaki

Mówi się, że dwie rzeczy najlepiej określają Włochów: piłka nożna i kuchnia.  Lidze włoskiej namiętnie kibicują faceci w słonecznej Italii.  A jeśli chodzi o kuchnię, wyrafinowane smaki włoskich dań podbiły cały świat. Czy wiecie, skąd wzięły się legendarne szynki parmeńskie i toskańskie? Każdy ich kęs, to niebo w gębie, jak mówią smakosze.


Podczas niedawnych warsztatów kulinarnych, zorganizowanych w ramach włoskich masterclass, mogliśmy poznać zalety certyfikowanych włoskich wędlin, w tym szynki parmeńskiej, toskańskiej i  San Daniele. Przyprawiane głównie solą morską, nie mają żadnych sztucznych dodatków, a swój wspaniały smak zawdzięczają długiemu procesowi dojrzewania. Włosi nazywają swoje szynki Prosciutto ( z łac. perexsuctum oznacza „suszony”).  Wydawać by się mogło, że wszystkie, robione według tej samej receptury, są podobne, a jednak…

Szynka toskańska smakuje inaczej, a to dzięki użyciu świeżych lokalnych ziół, w tym czosnku, rozmarynu, jałowca i mirty i dojrzewa minimum 11 miesięcy. Szynka parmeńska, oprócz soli, nie ma żadnych dodatków i „suszona” jest od roku do trzech lat, zachowując przy tym pełny aromat i jedwabistą konsystencję. San Daniele zaś swój delikatny, lekko słodki smak zawdzięcza dojrzewaniu trwającemu co najmniej 13 miesięcy. Im dłuższy jest ten proces, tym smak jest bardziej intensywny.

Włoskie szynki mogą służyć za wyborne przystawki lub wzbogacić wiele ciekawych dań, choćby takich jak pinsa romana z rukolą i Prosciutto di Parma, polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele, czy wytrawny sernik z Prosciutto Toscano, które w ramach degustacji przygotował podczas wieczoru  szef kuchni Marco Ghia w Akademii Kulinarnwej Whirpool.

Uczestnicy spotkania mieli też okazję sporządzić kilka pysznych dań samodzielnie pod okiem Cristiny Catese, rodowitej Rzymianki. Cristina to iście włoski temperament i niebywałe wyczucie smaku. Nic dziwnego, że żywiołowo włączała się w nasze kulinarne wyczyny, dzięki czemu  wszystkie potrawy okazały się przepyszne.

Na prezentację i kulinarne warsztaty zaproszono restauratorów i przedstawicieli mediów. Gościem specjalnym wieczoru była Hanna Lis, dziennikarka i miłośniczka włoskiej kultury. Wydarzenie odbyło się w ramach Projektu True Italian Taste.

Elżbieta Pawełek

Fot.materiały prasowe

 

 

Post Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

%d bloggers like this: