Kuchnia hiszpańska – znacie ją?
Aktualnosci Hiszpania Kulinarnie LIFESTYLE

Kuchnia hiszpańska – znacie ją?

Kuchnia hiszpańska jest prawdziwą ucztą dla zmysłów, a zdrowy charakter  jej potraw wynika z kilku kluczowych elementów. Po pierwsze, często opiera się na świeżych i wysokiej jakości składnikach. Hiszpanie korzystają z obfitości świeżych warzyw, owoców, ryb, oliwy z oliwek i orzechów. Oliwa z oliwek jest jednym z głównych składników diety. Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla serca. Wiele potraw jest gotowanych na parze, duszonych lub pieczonych, co pomaga zachować wartości odżywcze składników.

Również spożywanie ryb jest powszechne w diecie hiszpańskiej, zwłaszcza ryb bogatych w kwasy omega-3, takie jak sardynki czy łosoś. Te tłuszcze są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, kuchnia hiszpańska jest zrównoważona i różnorodna. Kombinacja białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także różnorodność warzyw, sprawiają, że posiłki są pełnowartościowe i bogate w różne składniki odżywcze. Prezentujemy kilka propozycji na wypróbowanie tej kuchni, uznanej przez UNESCO za kulturowe i niematerialne dziedzictwo ludzkości


Tortilla española

Jest łatwa do przygotowania. Można ją podawać na różne sposoby. I przede wszystkim, jest pyszna. Jest to jeden z najbardziej międzynarodowych hiszpańskich przepisów i pasuje do każdego posiłku. Sztuką w jego gotowaniu jest konsystencja ziemniaków, puszystość jajek i dodatek oliwy z oliwek. Trzeba ją obowiązkowo jeść z chlebem lub chlebowymi paluszkami.

Chłodniki gazpacho i salmorejo

Typowe dania andaluzyjskie i obowiązkowe w prawie każdym domu w Hiszpanii latem. Pomidor to główny składnik tych chłodników, a oliwa z oliwek to dodatkowa nuta smaku. Gazpacho bardziej płynne i może zawierać ogórek lub paprykę. Salmorejo jest gęstsze i podaje się je z kawałkami szynki iberyjskiej.

Paella

Flagowe danie Wspólnoty Autonomicznej Walencji Gotuje się ją na specjalnej patelni (paellera lub też paella), jej głównym składnikiem jest ryż i możesz spróbować jej wielu różnych odmian. Paella z Walencji zawsze zawiera kurczaka, królika, garrofó (to rodzaj lokalnej fasoli), szafran i oliwę z oliwek. Wskazówka, jak wybrać pyszną paellę – ta tradycyjna jest gotowana na ogniu zasilanym drewnem. I słowo ostrzeżenia – nigdy nie uda się przegadać Walencjanina w dyskusji na temat paelli. Lepiej jest się poddać i dać mu się zaprosić na skosztowanie przygotowanej przez niego paelli.

Escalivada

To popularny w Katalonii rodzaj sałatki, która podkreśla smak warzyw. W jaki sposób? Bakłażany, papryki, cebule, ziemniaki i karczochy piecze się na grillu lub w piecu i wydobywa się z nich wszystkie soki. Na koniec miesza się je na talerzu i polewa oliwą z oliwek extra virgin i, w zależności od upodobań, octem.

Owoce morza

Hiszpania jest praktycznie otoczona morzem, co ma swoje zalety również w kuchni. Jest w niej mnóstwo pełnych smaku ryb i owoców morza. Uwielbiamy je gotowane, przyrządzone w prosty sposób, który podkreśla ich smak. Wyróżniają się one w Galicji, ale wybrzeża Andaluzji, Murcji, Walencji, Katalonii i Balearów również posiadają wybitne ich rodzaje. Kilka naszych rekomendacji: mariscada (danie z wieloma rodzajami owoców morza), małże w sosie pomidorowym, ośmiornica po galicyjsku lub potrawka caldereta de marisco (a jeśli połączysz jedzenie z widokiem na Morze Śródziemne, będzie to wysublimowane doświadczenie).

Potrawki warzywne pisto i tumbet

Ogród warzywny jako główny bohater i towarzysząca mu oliwa z oliwek. To zasmażane i duszone warzywa i jarzyny wśród których często można spotkać cebulę, bakłażana, cukinię, pomidory, paprykę czy czosnek. Jeden z najbardziej znanych przepisów na pisto pochodzi z Kastylii – La Manchy, gdzie podaje się je z jajkiem sadzonym. A tumbet jest typowy na Balearach. Alboronía z Andaluzji i sanfaina z Katalonii i Walencji też są podobne.

Tłuste ryby

Anchois, tuńczyk, sardynki, sardele lub makrele… To tylko niektóre z typowych dla Hiszpanii tłustych ryb. Są jednymi z pokarmów o najwyższej koncentracji kwasów Omega-3 i ich spożywanie jest zalecane dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Oto kilka typowych sposobów ich przyrządzania. Na przykład szaszłyki espetos z sardynek z Malagi, anchois w puszce z Kantabrii, zupa marmitako z tuńczykiem z północy, tuńczyk z cebulą z południa, sardele w occie…

 

Owoce

Jeśli przyjedziesz do Hiszpanii, to znajdziesz się w sadzie Europy. Możesz skorzystać z możliwości spróbowania owoców niemalże zerwanych z drzewa. Aby pozostać w zgodzie z naturą, miej na uwadze pory roku: jesień to pora na jabłka, gruszki i winogrona, zima na cytrusy takie jak pomarańcze i klementynki lub owoce egzotyczne jak chirimoya i kiwi, wiosna to czas eksplozji smaków truskawek, czereśni i nieśplika japońskiego, a latem warto spróbować melonów, arbuzów i śliwek. Na Kanarach bardzo często przygotowuje się soki z wielu owoców, ale warto tam spróbować przede wszystkim bananów.

 

źródło: mat. prasowe, zdjęcia: arch. redakcji

Post Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by ExactMetrics