Królewska metamorfoza hotelu w Leeds spod kreski Iliard
Aktualnosci Hotele

Królewska metamorfoza hotelu w Leeds spod kreski Iliard

W samym sercu angielskiego Leeds stoi słynny hotel – The Queens. Jego nazwa nie jest przypadkowa. To miejsce, które w momencie otwarcia w latach 30. poprzedniego wieku było jednym z najbardziej luksusowych hoteli na Wyspach. 84 lata po otwarciu The Queens przeszedł spektakularną metamorfozę, dzięki której ponownie stał się godny swej nazwy. Za tą przemianą stoją architekci z krakowskiego biura projektowego Iliard Architecture & Interior Design.


Sięganie do korzeni

W przypadku hotelu The Queens w Leeds nie da się przejść obojętnie obok jego historii i monumentalnej architektury art-deco. – Chcieliśmy na nowo przywrócić świetność temu miejscu. Naszym celem było nie tylko zachowanie, ale wręcz jeszcze mocniejsze podkreślenie jego historycznej tożsamości – mówi współzałożyciel Iliard, Wojciech Witek. – W projekcie poszukiwaliśmy idealnej mieszanki tradycji i aktualnych trendów wnętrzarskich tak, aby nowe oblicze hotelu stało się atrakcyjne dla współczesnych odbiorców i gości – dodaje.

Budynek hotelu The Queens wpisany jest na listę zabytków i podlega procedurom związanym z uzyskiwaniem pozwoleń konserwatorskich. Jego rewitalizacja wiązała się więc z całym szeregiem kwestii formalnych i konsultacji z ekspertami do spraw ochrony zabytków w Wielkiej Brytanii.

Otwartość inwestora na zmiany była jednak bardzo duża. Zadaniem architektów z Iliard było więc nowe podejście do rozmieszczenia dotychczasowych przestrzeni wspólnych i zaproponowanie nowego układu funkcjonalnego, z przeniesieniem kilku kluczowych miejsc, w tym recepcji.

The Queens Leeds

Koncept otwarty

Architektkami prowadzącymi projekt The Queens były Agnieszka Dziedzic i Katarzyna Bodurka. Jak mówią, ważnym odniesieniem przy pracy nad nową koncepcją przestrzeni wspólnych był silny trend otwierania się hoteli na codzienne życie miasta. Chodziło o to, aby hotel przyciągał do swojego wnętrza nie tylko turystów, ale także lokalnych mieszkańców. – Inwestorowi zależało na tym, aby po renowacji The Queens ponownie tętnił życiem i stanowił ważny punkt na mapie Leeds, jedną z jego wizytówek. Tak, jak miało to miejsce w momencie powstania hotelu – wyjaśnia Wojciech Witek.

dining and bar
conference Palm Court

Zmiana układu pomieszczeń wiązała się z całkowitym przedefiniowaniem koncepcji gastronomicznej hotelu. I tak na przykład zaraz za głównym wejściem do The Queens, ulokowano przestrzeń lobby połączoną z barem i kawiarnią. Rozpościera się z niej widok na główny miejski plan – City Square. W rezultacie  powstała przestronna strefa wspólna – social hub – dostępna dla gości od razu po przekroczeniu hotelowego progu. Dzięki temu osoby, które trafią do hotelu jedynie na popołudniową kawę czy wieczornego drinka, nie muszą długo szukać miejsca swojej wizyty.

reception lobby
reception
dining and bar Grand Pacific

Elegancja w stylu art-deco

W wyniku nowego projektu powstała również elegancka restauracja Grand Pacific z zewnętrznym tarasem. To wyjątkowo wysmakowane miejsce, w którym każdy detal dopracowany został do perfekcji. Utrzymano ją w ciemnej kolorystyce – dobierając meble i podłogę wykonane z egzotycznego drewna. Nad głowami gości unosi się okazały żyrandol, obicia siedzisk pokryte są zaś brązową skórą. Przykuwający uwagę restauracyjny kamienny bar wykończony został dekoracyjnymi, geometrycznymi elementami z metalu. W połączeniu ze starannie dobranym, ciepłym oświetleniem: kinkietami, lampami stołowymi i górnymi żyrandolami o roślinnych inspiracjach, uzyskano efekt dystyngowanej elegancji rodem z czasów Wielkiego Gatsby’ego. 

conference John Charles
conference ballroom reception

W odróżnieniu od szeroko przyjętego standardu, recepcję przeniesiono w głąb hotelowych przestrzeni. Zabieg ten pozwolił na zaprojektowanie dyskretnego, kameralnego doświadczenia. – Obsługa przyjezdnych w nowej recepcji odbywa się w dużo bardziej komfortowych warunkach – wyjaśnia Wojciech Witek. – W centralnej części recepcji stanęła ciężka drewniana lada, nad którą zawisła pokaźnych rozmiarów lampa w stylu art-deco. Elementami ocieplającymi tę przestrzeń jest widoczny na tyłach recepcji regał z książkami oraz kominek – dodaje.

dining and bar Grand Pacific
dining and bar Grand
dining and bar Grand Paciffic

Idealna mieszanka

Bazę dla projektu wystroju wnętrz stanowiły istniejące dekoracje ścienne i sufitowe. Oryginalny, żeberkowy sufit w nowym lobby został zaakcentowany światłem i wykończony dekoracyjnym tynkiem. Całość została dopełniona meblami wykonanymi na indywidualne zamówienie. Klasyczne wzory tapet, dywany w odważnej kolorystyce oraz nieoczywiste grafiki to kolejny krok w stronę uzyskania stylowego, zapadającego w pamięć wnętrza. Wszystkie wzory wykładziny zostały stworzone przez architektów na indywidualne zamówienie.

conference ballroom entrance
conference ballroom

Architekci z biura Iliard w hotelu zaprojektowali również sale balowe oraz przestrzenie konferencyjne, siłownię, ogólnodostępne toalety, a także planowany w przyszłości wine bar. W salach konferencyjnych i balowych została odnowiona oryginalna drewniana podłoga, zakryta wcześniej w całości wykładziną.

Pierwszy etap prac renowacyjnych, wycenionych na 16 milionów funtów, zakończył się latem 2021.

dining and bar Cafe Pacific
dining and bar Cafe Pacific

Nazwa projektu: The Queens Hotel, Leeds

Adres: New Station City Square, Leeds, Wielka Brytania

Klient: Delta Queens Hotel Limited 

Zakres projektu: Projekt wnętrz stref ogólnodostępnych

Realizacja: Q1-Q3 2021

Powierzchnia: ok. 2900 m2

Zakres usług: Lead consultant, projekt wnętrz koncepcyjny, wykonawczy, staging (dekoracje), nadzory autorskie

Zespół projektowy: Katarzyna Bodurka, Agnieszka Dziedzic, Dorota Gazda, Magdalena Kluba, Olga Filipowska, Joanna Brych, Karolina Stawoska, Karol Chajdys

Architekt prowadzący: Katarzyna Bodurka, Agnieszka Dziedzic

Partnerzy: Almarose Hotels & Resorts, Fitzsimons Ltd, Street Design Partnership, PSK Design, Elektra Lighting, Tier Consult, Myriad

conference Ark Royal boardroom
leisure and spa gym

Post Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

%d bloggers like this: