Smaki  Salzburga
Austria Europa Kulinarnie

Smaki  Salzburga

Salzburska kuchnia rozgłos zawdzięcza wielowiekowej tradycji. Na równi z mistrzami opery czci się tutaj mistrzów kuchni i regionalne dania.  W restauracjach wciąż królują dania pamiętające jeszcze czasy cesarskie i potrawy, których  próbował sam Wolfgang Amadeusz Mozart jako cudowne dziecko.

Pyszne omlety cesarskie, serwowane choćby na stokach narciarskich, czy kluseczki zasmażane z serem piwnym  znają wszyscy, którzy choć raz odwiedzili Ziemię Salzburską. Niektórzy zapewne mieli też okazję spróbować wiejskich pączków z dżemem lub kiszoną kapustą , czy słynnego sufletu Salzburger Nockerl, wyglądem przypominającego ośnieżone trzy salzburskie wzgórza. Zwykle trafia na stół prosto z pieca, jeszcze parujący i najlepiej smakuje z sosem malinowym i żurawinowym. Podobno przysmak jest niskokaloryczny, bo składa się głównie z gorącego powietrza, jak żartują mistrzowie kuchni.

W alpejskich zaś bacówkach i schroniskach najchętniej zamawiana jest deska przekąsek, na której lądują wyroby z lokalnych wędzarni, pieczone boczki, wiejski smalec, krążki cebuli, jaja na twardo, marynowane papryki, świeże zioła alpejskie i czarna rzodkiew. A do tego chleb prosto z pieca chlebowego, zrobiony na zakwasie, według starej receptury.

W murowanym piecu na jednej z hal w Rausrisertal wypiekany jest tradycyjny wiejski chleb na zakwasie © SalzburgerLand Tourismus, Michael Groessinger
W murowanym piecu na jednej z hal w Rausrisertal wypiekany jest tradycyjny wiejski chleb na zakwasie © SalzburgerLand Tourismus, Michael Groessinger

Yvonne Rosenstatter z SalzburgerLand Tourism Board, na konferencji online, właśnie jeden  z takich przepisów na pyszny chleb mogła przekazać mediom. Dodała też, że nadchodzący sezon turystyczny będzie obfitował nie tylko w wiele wydarzeń kulturalnych, z których słynie Salzburg, ale też dostarczy mnóstwa atrakcji kulinarnych.

Każdy z dziesięciu regionów Ziemi Salzburskiej ma swoje kultowe potrawy. I tak na przykład Bramberg słynie z doskonałych soków owocowych.  We Flauchau warto spróbować  sera z mleka od krów karmionych sianem z domieszką alpejskich ziół. Lungau może poszczycić się specjalną odmianę ziemniaka. Sztandarowymi zaś produktami regionu Pinzgau są: ser piwny, wołowina i sarnina. W Pongau koniecznie trzeba spróbować  najlepszej dziczyzny, a w Tennengau sera halnego i jagnięciny.  Myśl o Ziemi Salzburskiej pobudza apetyt!

zdjęcia: arch. redakcji

Post Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

%d bloggers like this: